De buurvrouw

De buurvrouw van een paar deuren verderop was voor mij niet meer dan een schim achter het raam. En in al die jaren dat ik hier woon, weet ik dat zij lichamelijke problemen heeft, soms in een rolstoel even “eruit” kon, maar meestal en overwegend: 23 uur per dag op bed ligt omdat haar lichamelijke klachten haar daartoe dwingen.

Haar belevenissen die ze op Facebook deelde, scrolde ik vaak even door, las dan direct al zoveel leed dat ik snel weer door scrolde naar minder confronterende berichten en hup, ik ging weer door met mijn dag. Niet omdat ik haar niet aardig vind, maar gewoon omdat ik er niks aan kan veranderen en dat gevoel van onmacht zo snel mogelijk weer kwijt wil.

Toen ik haar uiteindelijk ontmoette, ontdekte ik dat ze een ontzettend leuk mens is, met heel veel humor. En dan te bedenken dat ze gewoon al die tijd maar een paar deuren verderop woont! Zonde dat we dat niet eerder ontdekt hadden. Maar tegelijkertijd moest ik wel met de billen bloot en biechtte haar op dat ik haar berichten op Facebook steeds snel door gescrold had.

Kort samen gevat: mijn buurvrouw heeft ME, POTS, AAI (Atlantoaxial Instability) en CCI (Craniocervicale Instabiliteit). Een maagverkleining en 85 kilo afvallen hebben niet geholpen en haar klachten zijn: plotselinge uitval van lichaamsfuncties, verschrikkelijke hoofdpijnen, vermoeidheid, duizeligheid, plus nog een enorme rits klachten die ermee samenhangen. (Jij merkt nu direct waar ik dus telkens afhaak).

Ze zit hierdoor al jaren onvrijwillig thuis. Zoals wij dat ook moesten tijdens de intelligente Lockdown. Maar voor haar dan zonder uitjes naar de bouwmarkt, de supermarkt, zonder wandelingen en al helemaal geen fietstochten. Geen Netflix of series bingwatchen.

In plaats van zich te schikken in haar lot, is ze verder gaan zoeken. Gelukkig is daardoor inmiddels duidelijk wat ze heeft. Alleen vinden de zorgverzekeraars het nog niet duidelijk genoeg bewezen dat de operatie die bij deze klachten verbetering kan bieden, inderdaad tot goede resultaten leidt. En dus moeten er eerst jaren van onderzoek en wetenschappelijke publicaties plaatsvinden, voordat de verzekeraars deze operatie misschien zullen “goedkeuren”.

De buurvrouw heeft echter geen “jaren” meer. Kort gezegd wordt haar hersenstam langzaam maar zeker verdrukt en zijn de vooruitzichten dat ze zonder die operatie langzaam maar zeker als een kasplantje ergens in een donkere kamer zal verschrompelen. ZONDE van zo’n leuk mens, dacht ik zo.

Daarom is hun hoop nu gevestigd op een operatie die momenteel alleen in Barcelona wordt uitgevoerd. Die operatie, inclusief reis- en verblijfkosten, gaat haar ongeveer 85.000 euro kosten. En als je dus al jaren niet kunt werken en je man werkt als flexwerker… tsja… dan kan je wel even een “opstapje” gebruiken. Zelf gaan ze dat bedrag gewoon niet redden op korte termijn. En die lange termijn.. tsja, die is er dus waarschijnlijk niet.

Mijn idee was: laten we eens kijken wat we met z’n allen kunnen neerzetten. Als heel Nederland, zelfs de hele wereld nu recentelijk ervaren heeft hoe het is om binnen te moeten blijven. Wie weet kunnen we allemaal wel een keer onze statiegeld-bon doneren, of het bedrag dat we aan los geld bij elkaar vonden toen we het huis van boven naar beneden gingen uitmesten tijdens de lockdown, of het geld dat we bespaard hebben met dat etentje met vrienden dat niet kon doorgaan. Het hoeft echt niet gelijk schokkend veel te zijn.

Maar alle beetjes kunnen helpen om het bedrag bij elkaar te sparen, zodat ze onder het mes kan en misschien over een jaar weer eens naar buiten. Met haar man mee als ze de hond uitlaten. En wie weet, weer eens een concert bezoeken als dat weer mag. Of een terrasje. Uit eten. Op vakantie. Je weet wel: al die dingen die wij allemaal als zo normaal zijn gaan beschouwen.

Dus…jij bent nu helemaal hier aangekomen met het lezen van dit enorme verhaal. Niet door gescrold, niet doorgeklikt. Super! Wat zou JIJ doen om 85.000 euro bij elkaar te krijgen? Help je me mee door je tips te geven? Samen weten we vast meer dan alleen. En samen krijgen we ook vast veel meer voor elkaar dan alleen.

Mail je me je ideeën op info@letsdothistogether.nl?


2 Reacties

 1. In plaats van een verjaardagsfeestje vraagt Lisenka een donatie voor de buurvrouw.
  Natuurlijk doe ik mee!
  Lisenka gefeliciteerd en succes met de actie!
  Groetjes aan de buurvrouw! Voor haar veel beterschap in de toekomst gewenst.
  Lon.

  Antwoord
  • Dankjewel !

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *